Leevi ja Säde tapasivat kaupunginvaltuutettuja

Porukoissa-hanke järjesti Tampereella Vaikuttajakahvit-tilaisuuden, jossa kaupunginvaltuutetut tapasivat tamperelaisia kehitysvammaisia ihmisiä ja keskustelivat heidän kanssaan monista tärkeistä asioista. Mukana kahvittelemassa olivat myös Leevi Paalanen ja Säde Pesonen.

Nuori nainen ja nuori mies pelaavat lautapeliä.
Säde Pesonen ja Leevi Paalanen osallistuisivat Vaikuttajakahvit-tapaamisiin myös jatkossa.

”Puhuimme kaupunginvaltuutettujen kanssa asumisesta. Toimme esiin, että tämä on kivaa asuinaluetta. Täällä on lähikauppa ja paljon muitakin palveluja. Myös julkinen liikenne toimii hyvin. Tällaisia asuntoja tarvittaisiin enemmän”, kertovat Leevi Paalanen ja Säde Pesonen, jotka asuvat Härmälänrannan asumisyksikössä Tampereella.

Paalanen ja Pesonen osallistuivat yhdessä kymmenkunnan muun kehitysvammaisen henkilön kanssa Kehitysvammaliiton Porukoissa-hankeen järjestämään Vaikuttajakahvit-tilaisuuteen, jossa osallistujat pääsivät keskustelemaan Tampereen kaupunginvaltuutettujen kanssa. Tapaamisen tarkoituksena oli tuoda päättäjien tietoon kehitysvammaisten henkilöiden mielipiteitä ja näkemyksiä heille tärkeistä asioista. Tilaisuuteen osallistui myös ohjaajia sekä Porukoissa-hankkeen työntekijöitä.

”Aluksi minua jännitti kovasti, mutta sitten kaikki alkoikin sujua hienosti”, kertoo Paalanen.

Tilaisuudessa syntyi luontevia keskusteluryhmiä, joissa valtuutetut kyselivät Paalaselta ja Pesoselta sekä muilta läsnäolijoilta heidän elämäänsä liittyviä asioita ja mielipiteen vaihto oli vilkasta.

”Olin yllättynyt, että valtuutettuja oikeasti kiinnosti se, mitä puhuin”, kiittelee Paalanen.

Lisää pohdittavaa

Tilaisuudesta saatu anti ei jäänyt Paalasella ja Pesosella vain yhteen kahvitteluhetkeen, vaan ajatus omista vaikutusmahdollisuuksista on saanut heidät miettimään elämäänsä ja mahdollisuuksiaan myös laajemmin.

Seuraavassa vaikuttajakahvitilaisuudessa – mikäli sellaista järjestettäisiin – Paalanen haluaisi nostaa esiin kehitysvammaisten ihmisten heikot työllistymismahdollisuudet. Hän toivoisi, että kehitysvammaisille ihmisille olisi tarjolla töitä muillakin, kuin vain siivous- ja palvelualoilla.

Molemmat toivovat kehitysvammaisille ihmisille myös enemmän harrastusmahdollisuuksia.
”Olen yrittänyt aloittaa partiossa käynnin uudelleen, mutta Härmälän ryhmässä ei ole aikuisille erityisryhmiä”, Pesonen harmittelee.

”Myös ilmaisia tanssiryhmiä pitäisi olla enemmän sekä apua siihen, kuinka hakeudutaan erilaisiin harrastusryhmiin, sillä ne voivat monesti olla vaikeasti saavutettavissa”, Paalanen toivoo.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: