Soitto kulkee videon välityksellä ‒ Musiikkikoulu Resonaari yhdisti kaksi haastetta, musiikin etäopetuksen ja erityisopetuksen
Korona-ajan alussa alkoi erityinen kokeilu, kun erityisoppilaille musiikkia opettava Musiikkikeskus Resonaari siirtyi enimmäkseen etäopetukseen. Vaikeana pidetty tehtävä kantoikin hedelmää ja antoi uusia ideoita sekä oppilaille että opettajille.
Keväällä 2020 helsinkiläinen Musiikkikeskus Resonaari kohtasi ehkä suurimman haasteensa, kun erityisoppilaita opettava musiikkikoulu siirtyi kokonaan etäopetukseen. Sama jatkui osittain syksyllä ja seuraavana keväänä.
“Tilanne oli todella haastava, mutta kaikki meni lopulta yllättävän hyvin. On suuri voitto, että saimme kiinni opetussuunnitelmasta niin paljon”, Resonaarin johtaja ja rehtori Markku Kaikkonen kertoo.
Sanni Verkasalo opettaa Resonaarissa bändisoittoa, huilua, rumpuja, koskettimia ja rytmiikkaa. Suurin osa hänen oppilaistaan oli enimmäkseen etäopetuksessa keväästä 2020 lähtien.
”Minulle ei ole jäänyt negatiivista kokemusta etäopetuksesta. Pikemminkin olen ylpeä ja iloinen siitä, miten hyvin omat oppilaani ovat pärjänneet”, Verkasalo kertoo.
Sekä opettajilla että oppilailla oli etäopetuksessa haasteita. Silti vain harvat jäivät korona-aikana kokonaan tauolle opetuksesta. Vain kahden oppilaan kanssa Verkasalo ei pystynyt pitämään soittotunteja etänä.
Muutama koulun oppilas tarvitsi tukea vuorovaikutuksessa sen verran, että pelkkä lähiopetus oli tarpeellinen ratkaisu. Toinen syy lähiopetukseen oli laitteiden kustannukset. Sopiva kännykkä tai tietokoneen hankinta ei ollut kaikille mahdollista.
Joillekin oppilaille taas opetuspaikka on niin tärkeä, että ajatus etäopetuksesta tuntui heistä mahdottomalta. Esimerkiksi oppilas, jolla on autismikirjon piirteitä, voi ajatella, että soitonopettaja ikään kuin ”kuuluu” paikan päälle Resonaarin toimitiloihin, ei tietokoneen ruudulle.
”Useimpien oppilaiden kanssa olemme päässeet totuttelemalla siitä ajatuksesta yli. Olen silloin jutellut ensin etäyhteydellä vanhemman kanssa. Oppilas on siinä sivussa ihmetellyt uutta tilannetta, ja lähtenyt sitten pikkuhiljaa jutteluun ja opetukseen mukaan.”
Aapolle musiikki on tärkeä harrastus
Resonaarissa pianon- ja rumpujensoittoa opiskeleva Aapo aloitti etäopetuksen viime keväänä. 13-vuotiaan Aapon kohdalla etäopetus on sujunut hyvin.
”Aapo on tyytyväinen sekä lähi- että etäopetukseen. Hän moikkaa aina iloisesti ruudulla näkyvää opettajaansa, vaikka kyseessä olisi vain tallennettu video”, äiti Helena kertoo. Etäopetus on hänen mukaansa kehittynyt paljon ensimmäisistä tunneista.
Aapo ei juuri puhu, mutta hän rakastaa soittamista ja laulamista. Sen vuoksi etäopetus on ollut tärkeä vaihtoehto sen sijasta, että soittotunneista pidettäisiin taukoa kokonaan.
Jo päiviä ennen soittotuntia Aapo saattaa ilmoittaa, että kohta on Resonaarin aika.
“Ei ole koskaan tullut hetkeä, etteikö hän menisi tunnille mielellään.”
Etäopetus on auttanut arjessa myös Helenaa, joka on kyydinnyt Aapon soittotunnille Resonaariin. Etätunneilla hän pääsee poikansa avustajana nauttimaan kotona tämän soitosta ja näkemään edistymisen.
”Aapo toimii hienosti etätunneilla. Hän keskittyy aina soittamiseen, eikä lähde selailemaan iPadilla nettiä.”
31-vuotias Veikko Mattson teki korona-aikana oman kappaleen. Laulun Pitkä koronakriisi innoitti Popedan klassikkokappale Kuuma kesä.
”En tiedä, olisiko kappale syntynyt ilman etäopiskelua. Laulaminen ja musiikki on minulle kaikki kaikessa”, laulamista Resonaarissa opiskeleva Mattson kertoo.
Mattson on ollut korona-ajan enimmäkseen etäopetuksessa. Hän huomasi, että etäopetus sopii hänelle melko hyvin.
“Kiitos nykytekniikan, totuin yllättävän nopeasti tilanteeseen. Säästyn kotoa lähtemiseltä. Taksimatkoihin ei mene rahaa.”
Bändissä nimeltä Patteri laulava Mattson kokee hyötynä sen, että hän on oppinut etäopetuksessa myös videoviestintäohjelmien käytön. Resonaarin ystäviään hänellä on tosin ollut ikävä.
“Heitä kaipaan lähiopetuksessa ehdottomasti eniten. Tietysti myös opettajia. Näen heidät Zoomin kautta, mutta ei se ole läheskään sama kuin tavata paikan päällä.”
Bändisoittoa ruudun ääressä
Sanni Verkasalo opettaa noin kaksitoista etätuntia viikossa. Se tekee yhteensä 24 puolen tunnin soittotuntia viikoittain.
Verkasalosta opetustyö videoyhteydellä on kuluttavampaa kuin lähiopetuksessa. Siinä oppilaiden ilo ja energia soittamisesta tarttuu opettajaankin.
”Etäopetuksesta sitä ei saa täysin samalla tavalla.”
Oppilaille, jotka eivät ole pystyneet osallistumaan etäopetukseen videoviestintävälineillä, Verkasalo on tehnyt opetusvideoita. Oppilas voi katsoa videon useamman kerran ja soittaa sen mukana.
”Se on kuin pieni soittotunti. Rytmiikkavideoilla näytän kivoja ja liikunnallisia rytmiharjoituksia. Huilutuntivideolla esittelen uuden kappaleen ja soitan siitä pieniä pätkiä malliksi. Oppilas voi sitten toistaa soittamaani.”
Verkasalo arvelee, että vaikka lähiopetus on palannut kuvioihin, videot jäävät jossain määrin käyttöön. Niitä on helppo tehdä ja ne tukevat soiton harjoittelua kotona.
“Aiemmin oppilas on tarvinnut jonkun toisen vierelle tukemaan harjoittelussa. Nyt saman tekee video.”
Myös bändiopetus on mahdollista pitää etätuntina. Vain opettajan mikrofoni on auki, koska äänentoistossa on yleensä viiveitä. Oppilaat kuulevat säestyksen ja laulumelodian opettajan kautta ja soittavat yhtä aikaa mukana.
”Jokainen oppilas laittaa myös vuorollaan mikrofonin päälle ja soittaa yksin. Tiedämme siitä, soittavatko kaikki oikein ja tarvitseeko joku apua jossakin.”
Oikeiden soittoasentojen näyttäminen ruudun välityksellä on haastavaa, sillä sanalliset neuvot eivät yleensä riitä. Lähiopetuksessa opettaja yleensä muovaa oppilaan käden oikeaan asentoon.
”Olen joutunut luopumaan paljon soiton hienosäädöstä. Keskityn etätunneilla eniten siihen, että soitto soi ja soittamisen ilo on mukana.”
Etäopetus on näyttänyt uusia puolia oppilaista
Etäopetuksen hyvänä puolena esimerkiksi yhteydet oppilaiden asuttamien ryhmäkotien henkilökuntaan ovat kehittyneet. Työntekijöistä ja oppilaiden vanhemmista on tullut tärkeitä yhteistyökumppaneita ja avustajia soittotunneilla.
“Monet oppilaat tarvitsevat tukea siihen, että he saavat Zoomin auki ja muistavat olla paikalla oikeaan aikaan. Musiikki on saatu ryhmäkodeissa etäopetuksella herätettyä henkiin.”
Melkein kaikki oppilaat ovat kertoneet olevansa mieluummin lähiopetuksessa. Verkasalo uskoo silti, että oppilaat nauttivat myös etäopetuksesta.
“He ovat aina iloisia ja aktiivisia etätunneilla. Kun ei ole paljoa muita aktiviteetteja, viikoittainen tunti on kivaa tekemistä yksin olemisen sijaan.”
Resonaari on palannut lähiopetukseen syksyksi 2021, terveysturvallisuusasiat huomioiden. Etäopetusta on jatkettu joidenkin oppilaiden kanssa erityissyistä.
”Esimerkiksi yksi oma oppilaani on koko syyskauden ulkomailla, mutta jatkamme etäopetusta hänen kanssaan. Se on hieno juttu, mitä en aiemmin olisi pitänyt edes mahdollisena, vaan olisi ollut pakko pitää tauko soitonopetuksesta.”
Soittotunti voidaan pitää etäyhteydellä, jos oppilas on terve, mutta korona-altistuksen vuoksi karanteenissa.
Yllättävä puoli etäopetuksessa on Verkasalosta ollut se, että kaikkiin oppilaisiin on tutustunut eri tavalla. Ruudun kautta ja kodin turvallisessa ympäristössä oppilaat ovat tuoneet esiin uusia puolia itsestään.
“Olen oppinut oppilaistani paljon uutta. He kertovat uusia juttuja itsestään tai käyttäytyvät eri tavalla”, Verkasalo kertoo.
“Joidenkin kanssa olen käynyt syvällisiä keskusteluja elämästä. Toiset ovat tuoneet esiin aivan uusia taitoja, joita heillä on.”
Sanni Verkasalon vinkit erityisoppilaiden etäopetukseen
Jokainen oppilas on erilainen, myös etäopetuksessa. Kaikille on yhteistä se, että etäopetuksessa opettajan täytyy kiinnittää huomiota vuorovaikutukseen entistä enemmän.
Esimerkiksi joillekin oppilaista suora katsekontakti on todella tärkeä.
“Videoyhteyden välityksellä ei siis katsekontakti ei saa katsomalla suoraan heitä, vaan täytyy katsoa kameraa ja seurata sivusilmällä heidän tekojaan. Se on auttanut heidän osallistumistaan selvästi.”
Oppilaita motivoivat tutut asiat, kuten tuttu musiikki. Pienten oppilaiden kestosuosikki on ollut Metrolla mummolaan. Bändioppilaiden kanssa Verkasalo on työstänyt muun muassa Jukka Pojan kappaletta Kurkota tähtiin ja Juha Tapion Sinun vuorosi loistaa.
Eri musiikkityylejä voi antaa kuuntelutehtävinä kuunneltaviksi. Tunnilla voi sitten keskustella oppilaan kanssa, mitä tämä piti musiikista.
Opetukseen voi ottaa apuvälineitä. Kaikilla oppilailla ei ole soitinta kotona, mutta musiikkia pystyy tekemään ilmankin.
“Rumpusetin tilalle voi ottaa tyynyn, paistinlastan ja kauhan. Yhden oppilaan kanssa siirryimme pianosta laulunopetukseen. Toinen ryhtyi harjoittelemaan siskonsa kitaralla bassonsoittoa, koska paksuimmat kielet ovat samat kuin bassossa. Pääasia on, että soitto soi.”
Kirjoita kommentti