Maapallosta selkoa

Laura Ertimon ja Markus Hotakaisen Maapallo – planeettamme selkokielellä (Opike 2020) on helppolukuinen teos kotiplaneetastamme. Kirjassa käsitellään niin Maan rakennetta kuin ajan tuomia muutoksiakin. Yksi kirjan keskeisistä näkökulmista onkin maapallomme muuttuminen nyt ja tulevaisuudessa.

Nainen ja mies ulkona.
Laura Ertimon ja Markus Hotakaisen teos Maapallo - planeettamme selkokielellä on helppolukuinen teos kotiplaneetastamme.

Markus Hotakainen on tietokirjailija ja tiedetoimittaja, joka on julkaissut yleiskielisiä tietokirjoja esimerkiksi tähtitieteestä ja avaruustutkimuksesta. Selkokielellä Hotakainen on aiemmin kirjoittanut avaruudesta. Kun kustantamosta ehdotettiin, että Hotakainen kirjoittaisi selkokielisen tietokirjan maapallosta, hän päätti pyytää avukseen kollegaansa Laura Ertimoa.

Maantieteilijä ja tietokirjailija Laura Ertimo on tehnyt maailmankartastoja sekä julkaissut useita koko perheen tietokirjoja muun muassa ilmastonmuutoksesta. Ertimolle Maapallo oli ensikosketus selkokielellä kirjoittamiseen.

“Olin miettinyt selkokirjan kirjoittamista jo aiemmin, ja tämä oli hieno mahdollisuus alkaa kirjoittamaan selkokielellä, kun sen sai tehdä osaavan työryhmän kanssa”, Ertimo kertoo.

Selkokieli haastaa kirjoittajan

Kirjan aihe oli kirjailijoille varsin tuttu, mutta selkokielellä kirjoittaminen toi siihen omat haasteensa.

“Alan terminologiaa piti miettiä tosi paljon, sillä se on vakiintunutta, mutta haastavaa. Jouduimme pohtimaan paljon myös sitä, miten kertoa vaikeista asioista ja ilmiöistä ymmärrettävästi. Eräs haaste oli esimerkiksi se, miten saamme tuotua esiin sen, kuinka vanha maapallo oikeasti on”, Hotakainen muistelee.

Maapallo - planeettamme selkokielellä -teoksen kannessa on maapallo.
Maapallo – planeettamme selkokielellä.

Abstraktilta tuntuvan aiheen tarkasteluun löytyi kuitenkin yllättävän paljon kosketuspintaa fyysisestä ympäristöstä.

“Kirjassa käsiteltävät asiat kiinnittyvät lopulta ympäröivään maailmaamme, jonka voi nähdä ja johon voi viitata. Jos puhutaan esimerkiksi kallioperästä, lukijalle on helppo osoittaa, mistä on kyse. Jos taas kirjoittaisin vaikkapa matematiikasta, asioita olisi paljon vaikeampi tuoda käsin kosketeltaviksi”, Ertimo pohtii.

Ilmastonmuutos on yhteinen asia

Kirja tutustuttaa lukijansa Maan rakenteeseen, veteen ja ilmaan, mutta myös historiaan, nykyhetkeen ja tulevaan. Kirjailijat halusivatkin tuoda myös selkolukijoiden tietoon sen, että maailma on jatkuvassa muutoksessa.

“Muutoksia voi olla vaikea huomata, koska osa niistä tapahtuu hitaasti. Olennaista on kuitenkin se, että maapallo ei ole aina ollut tällainen eikä se tule tällaisena pysymään. Ihmiskunta vaikuttaa siihen, mihin suuntaan maapallo muuttuu”, Hotakainen muistuttaa.

Kirjailijat toivovat, että heidän teoksensa myötä yhä useampi pystyisi osallistumaan ympäristökeskusteluun.

“Ajatuksenamme oli tehdä sellainen perustietopaketti, joka auttaa ketä tahansa ymmärtämään yleiskielisiä uutisia ja sitä keskustelua, mitä esimerkiksi ilmastonmuutoksesta käydään”, Ertimo kertoo.

Selkokirja sopii kaikille

Hotakainen ja Ertimo ovat yhtä mieltä siitä, että selkokielinen Maapallo sopii kenelle tahansa.

“Se on sellainen tiivis tietopaketti, jossa on kaikki oleellinen, mutta ei mitään ylimääräistä”, Hotakainen tiivistää.

Ertimo yhtyy Hotakaisen ajatukseen.

“Selkoteksti on lähtökohtaisesti jo lyhyempää kuin vastaava teksti yleiskielisenä. Maapallo sopiikin erinomaisesti esimerkiksi sellaisille lukijoille, jotka kaipaavat nopeaa luettavaa tai muuten vain johdatusta aiheeseen.”

Vaikka selkoteksti on yleiskielistä lyhyempää, ei faktoista ole tingitty.

“On muistettava, että faktat ovat ihan yhtä oikein niin yleiskielisessä kuin selkokielisessäkin tekstissä. Selkotekstissä asiat on ilmaistu vain yleiskieltä yksinkertaisemmin ja havainnollisemmin”, Hotakainen tarkentaa.

Maapallo – planeettamme selkokielellä Opike-kaupassa (www.opike.fi)

Teksti: Jenni Stolt | Kuva: Sakari Kilkki | Julkaistu: