Yliopiston ovet auki erityisopiskelijoille

Itävaltalaisessa Salzburgin opettajakorkeakoulussa aloitettiin vuonna 2017 kokeilu, jonka tarkoituksena on vahvistaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten mahdollisuutta opiskella yliopistossa. Hanke on tuottanut hyviä tuloksia ja toiveissa on, että malli leviäisi muihinkin Itävallan yliopistoihin.

Kaksi naista istuu sohvalla.
Salzburgin opettajakorkeakoulussa työskentelevät Maria Kreilinger ja Verena Hawelka toivoisivat, että erityistä tukea tarvitseville nuorille avautuisi laajemmin mahdollisuuksia opiskella yliopistoissa.

Vuonna 2017 aloitettu BLuE-ohjelma on suunnattu henkilöille, joilla on erityisen tuen tarpeita tai mielenterveyden haasteita. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kehittää taitoja ja valmiuksia, jotka auttavat itsenäisessä elämässä ja työelämässä.

”Hakijalta edellytetään, että hän on vähintään 18-vuotias, osaa lukea ja kirjoittaa sekä käyttää tietokonetta ja mobiililaitteita. Tärkeänä tavoitteena on myös halu työllistyä ohjelman jälkeen ja elää itsenäistä elämää. BLuE tarjoaa tuen ja koulutuksen, joita tarvitaan elämäntaitojen ja työnsaantimahdollisuuksien parantamiseksi”, kuvailee Verena Hawelka, joka työskentelee inklusiivisen pedagogiikan professorina Salzburgin opettajakorkeakoulussa.

Hawelka kouluttaa tulevia ala- ja yläkoulun opettajia ja lähes kaikki hänen oppilaansa tulevat työskentelemään luokissa, joiden oppilaista osa tarvitsee erityistä tukea.

Myös Maria Kreilinger työskentelee samassa yliopistossa tutkijana ja opettajana. Muiden toimiensa ohella Hawelka ja Kreilinger toimivat opettajina myös BLuE -opinto-ohjelmassa, joka painottuu tiedollisen koulutuksen ohella myös erilaisten arjessa tarvittavien elämäntaitojen ja omatoimisuuden vahvistamiseen.

Neljän vuoden pituiset opinnot

BLuE-opinto-ohjelmassa on mukana kahdeksan opiskelijaa, joista kaksi valmistuu joka vuosi ja heidän tilalleen otetaan kaksi uutta opiskelijaa.

Yhteensä Salzburgin opettajakorkeakoulussa on noin 500 opiskelijaa.

BLuE-ohjelma kestää neljä vuotta samoin kuin muutkin korkeakoulussa tarjottavat koulutusohjelmat. BLuE-opiskelijat eivät kuitenkaan suorita yliopistollista loppututkintoa, vaan he saavat opintojensa päätteeksi BLuE-sertifikaatin, joka on verrattavissa todistukseen.

”Tämä sertifikaatti todistaa heidän osaamisensa ja valmiutensa tulevaan työelämään. BLuE-hanke pyrkii siten kehittämään opiskelijoiden taitoja ja valmiuksia, jotta he voivat menestyä itsenäisessä elämässään”, Hawelka toteaa.

Oma suuntautumisvaihtoehto löytyy opettajan tuella

Opiskelijat valitaan koulutusohjelmaan opettajan kanssa käytyjen keskustelujen kautta. Niiden tarkoituksena on löytää opinto-ohjelmaan parhaimmin sopivat opiskelijat.

”Sopivia tulijoita olisi paljon enemmän kuin voimme hyväksyä, mutta jonain vuonna hyväksymättä jääneet nuoret voivat päästä sisään seuraavina vuosina kun opiskelijapaikkoja vapautuu”, Hawelka kertoo.

Ensimmäisenä vuonna opiskelijat tutustuvat ohjelmaan ja löytävät opettajan kanssa käytyjen keskustelujen avulla omat kiinnostuksen kohteensa ja painopisteensä. Toisena vuonna he oppivat uusia taitoja ja vahvistavat jo hallitsemiaan asioita. Kolmantena vuotena opiskelijat syventävät tietämystään valitsemastaan painopisteestä, ja neljäntenä vuotena he valmistautuvat työelämään astetta syvemmin.

Jokaiselle oma opinto-ohjelma

Jokaiselle opiskelijalle suunnitellaan juuri hänen tarpeitaan vastaava opetusohjelma.

”Pyrimme opetuksessa siihen, että BLuE-opiskelijat osallistuisivat mahdollisimman paljon perusopetukseen yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa, mutta joskus on tarpeen, että valmistan opetusmateriaalin perusteella selkokielistettyjä versioita heidän tarpeisiinsa”, kuvailee Hawelka.

”On mielenkiintoista, että myös muut opiskelijat lukevat mielellään näitä selkokielistettyjä versioita nauraa Kreilinger.

Omien opintojensa ohella BLuE-opiskelijat osallistuvat luennoille yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. He ovat aktiivisesti mukana myös korkeakoulun järjestämissä tapahtumissa, sillä sosiaalinen kanssakäyminen muiden opiskelijoiden kanssa on tärkeää opiskelijaidentiteetin muodostumiselle. Myös käytännön työskentely on olennainen osa ohjelmaa.

”BLuE-opiskelijat ovat monessa suhteessa aivan samassa tilanteessa kuin muutkin juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneet opiskelijat, jotka ovat muuttaneet ensimmäistä kertaa eläessään asumaan itsenäisesti, kenties jopa toiselle paikkakunnalle. He tarvitsevat tässä suhteessa aivan samanlaista tukea kuin muutkin opiskelijat”, korostaa Kreilinger.

Avustaviin tehtäviin

Valmistumisen jälkeen opiskelijoilla on tukenaan työhön ohjaaja, jonka tehtävä on löytää valmistuneille palkkatöitä.

”Hän on todella tomera ja työskentelee ahkerasti löytääkseen kaikille vastavalmistuneille työpaikan”, kertoo Hawelka.

Valmistumisensa jälkeen opiskelijoilla on valmiuksia työskennellä avustavissa töissä monilla eri aloilla esimerkiksi toimistotehtävissä, kouluissa, päiväkodeissa, erilaisissa palvelutehtävissä ja myös turismiin liittyvissä tehtävissä.

”Esimerkiksi eräs entisistä BLuE-ohjelmasta valmistuneista opiskelijoistamme työskentelee tällä hetkellä kouluavustajana eräällä ala-asteella ja toinen  on töissä korkeakouluissamme ja tekee erilaisia avustavia konttoritöitä sekä osallistuu myös BLuE-ohjelmaan liittyvään tiedottamiseen kertomalla omista kokemuksistaan”, valaisee Kreilinger.

Tutorit tukena

BLuE- opiskelijoilla on tukenaan muita saman korkeakoulun opiskelijoita, joita he tapaavat kerran viikossa. Nämä tutor-opiskelijat opiskelevat peruskoulunopettajiksi ja auttavat BLuE-opiskelijoita esimerkiksi kirjallisten tehtävien tekemisessä sekä luennoilla.

”Palkkioksi työstään tutorit saavat opintopisteitä tai he voivat korvata joitain opintoihinsa liittyviä kursseja, varsinkin sellaisia, jotka ovat opiskelijoiden keskuudessa melko epäsuosittuja”, nauraa Hawelka.

”Tutor-opiskelijat ovat kokeneet tutorina toimimiseen erittäin hyödylliseksi oman tulevan työnsä kannalta. He kertovat oppineensa paljon sellaisia asioita, joita he eivät osanneet etukäteen odottaa”, mainitsee Kreilinger.

”Olemme käyneet vierailemassa eri yliopistoissa ympäri Itävaltaa kertomassa BLuE- ohjelmasta ja se on herättänyt hyvin paljon kiinnostusta. Toivomme, että myös muut yliopistotasoiset oppilaitokset ryhtyisivät ottamaan opiskelijoiksi erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita. Se vaatii paljon työtä, mutta se on myös hyvin antoisaa”, kiteyttää Hawelka.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).