”Teki hyvää avautua kaikesta”
Ketju-lehti on seurannut espoolaisten veljesten Niklas ja Joonas Nyholmin elämää jo 13 vuoden ajan. Veljeksiltä on tänä kesänä ilmestynyt äänikirja Ihmemiehet, jossa he kertovat elämästään autismin kirjolla.
Viimeksi vuonna 2017 tavatessamme, Niklas ja Joonas Nyholm, 32, olivat työharjoittelussa Espoon Muuralassa sijaitsevassa SPR:n kierrätystavaratalo Kontissa. Kokin ammattiin jo vuosia aikaisemmin valmistuneet pojat eivät olleet löytäneet koulutustaan vastaavaa työtä, mutta saivat Kontista kuitenkin ponnahduslaudan eteenpäin työelämässä.
Ja ponnahdus tuotti tulosta. Neljä vuotta sitten veljekset pääsivät tuettuun palkkatyöhön Pitäjänmäellä sijaitsevaan asumis- ja päivätoimintaa tarjoavaan Lyhtyyn, jossa he työskentelevät kokkeina.
”Töissä olemme osa hyvin rasvattua tiimiä, joka koostuu kuudesta kokista. Jokainen tietää mitä tekee”, kuvailee Joonas.
Niklas mainitsee, että hänen lempiruokansa on maksa venetsialaisittain, ja saman tien veljekset kertovat yhteen ääneen ja limittäin, kuinka kyseinen ruoka valmistetaan.
Harrastuksena runous, musiikki ja roolipelit
Veljeksillä riittää työpäivän jälkeen hyvin aikaa myös omille harrastukselleen, kuten musiikin kuuntelulle ja roolipelien pelaamiselle, joita he eivät pelaa tietokoneella, vaan kynän, paperin, nopan ja mielikuvituksen avulla.
Molemmat miehet harrastavat myös kirjoittamista. Niklas on kirjoittanut runoja jo vuosikymmenten ajan, ja Joonas puolestaan on keskittynyt pitkien tarinoiden kirjoittamiseen.
Niklas kertoo kirjoittavansa runonsa mielellään trubaduurimuotoon, kuten muinaisskandinaaviset skaldit, jotka olivat runonlaulajia tai runoilijoita. Skaldien runot kertoivat usein kuninkaista, sankareista ja mytologisista aiheista, joista myös veljekset ovat hyvin kiinnostuneita.
”Minulla on toinen jalka tukevasti mytologioiden ja muinaisuskontojen maailmassa”, sanoo Niklas.
”Kun olin hieman nuorempi, suurin osa runoistani syntyi unien kautta. Myöhemmin ne ovat syntyneet kuunnellessani esimerkiksi kelttiläistä huilumusiikkia tai kun näen erilaisia valveunia, kuten esimerkiksi suuren tammen, jonka alta tulee vanhoja luita. Tällaiset inspiraationpurkaukset synnyttävät runoutta”, Niklas jatkaa.
Hiljakkoin hän on tutkinut erityisesti kuningas Arthurin tarinoita, ja paljastaa perehtyneensä myös kymrin kieleen.
”Katsotaan, saammeko Niklaksen runot jossain vaiheessa yksien kansien väliin”, Joonas toteaa.
Kaikilla tarinoilla voi olla onnellinen loppu
Kaksosilta ilmestyi elokuussa äänikirja nimeltään Ihmemiehet. Teos koostuu kahdesta osasta, josta ensimmäisen osan kirjoitti veljesten äiti Taina Köykkä. Tämä osa kirjaa kattaa ajanjakson poikien syntymästä yläkouluun menoon asti. Loppuosa teoksesta on veljesten itse kirjoittamaa.
”Keskeneräinen teos vietti pitkiä aikoja pöytälaatikossa, kunnes tämän vuoden keväällä rykäisimme sen valmiiksi yhdessä kuukaudessa”, sanoo Niklas.
”Perusajatuksena kirjan tekemiselle oli haluamme lisätä tietoisuutta autismista yleensä ottaen, mutta haluamme kirjan välityksellä myös antaa toivoa niille tuhansille perheille, joiden jäsenillä on erilaisia diagnooseja kuten kehitysvammaisuutta, Aspergerin oireyhtymä tai autisimia. Diagnoosin saaminen voi olla monelle vanhemmalle järkytys. Tämä kirja on tarkoitettu juuri heille, jotta he näkisivät, että he eivät ole ainoita tässä asiassa. Kaikilla tarinoilla voi olla onnellinen loppu”, toteaa Joonas.
Rusinana pullassa äänikirjassa on mukana myös Niklaksen parhaimpia runoja.
Kirjan teko sujui kuin itsestään
Veljekset kertovat, että kirjan työstäminen oli heille erittäin positiivinen kokemus.
”Teki henkisesti hyvää avautua kaikesta siitä, mitä olemme elämässä kokeneet. Kirjan kautta olen esimerkiksi voinut puhua omasta masennuksestani. Monesti ajatellaan, että tämän kaltainen avautuminen on henkisesti raskasta, mutta meille se ei ollut laisinkaan sitä. Kaikki sujui kuin itsestään. Keksimme aivan spontaanisti mitä sanomme seuraavaksi, ja voi pojat, sitä sanottavaa oli paljon!”, huudahtaa Niklas.
Kirja auttoi masennuksesta parantumista
Niklas kertoo kirjassa muun muassa omasta masennuksestaan. Hän kuvailee siitä selviämistä symbolisin sanakääntein.
”Päästäksesi vakaalle saarelle sinulla on soudettava pienellä huonokuntoisella ja vuotavalla veneellä myrskyisän ja salamoivan meren yli. Ja voi pojat! Aallot lyövät veneen yli ja ne ovat todella pelottavia, mutta sinä tiedät, että kun jaksat soutaa ja luottaa, että vene ei petä allasi ja jos uskallat kohdata aallot ja myrskytuulen, pääset lopulta vakaalle saarellesi, sen jälkeen kaikki on hyvin!”
”Toisaalta täytyy aina olla valmis myös siihen ajatukseen, että saarelta on joskus lähdettävä pois, koska tilanteet muuttuvat jatkuvasti ja lopulta meidän kaikkien on lähdettävä liikkeelle. Paikalleen ei voi jäädä”, muistuttaa Joonas.
”Kookospähkinät loppuvat jonain päivänä”, toteaa Niklas nauraen.
Teosta Ihmemiehet voi kuunnella Bookbeatissä tai Storytellissä ja sitä on saatavana myös kirjastoissa. Omaksi teoksen voi ostaa Adlibriksestä.
Kirjoita kommentti