Konsta pääsi Alkoon töihin
Kuopiolainen Konsta Airaksinen on ehtinyt tehdä jo reilusti yli kymmenen vuotta erilaisia työtehtäviä sekä avotyösuhteissa että päivätoiminnassa. Palkkaa hän alkoi kuitenkin saada työstään vasta tämän vuoden syyskuusta lähtien, kun hänet palkattiin Kuopion Savilahdessa sijaitsevaan Alkoon palveluavustajaksi.
”Olen opiskellut ammattikoulussa kiinteistöhuollon tutkinnon ja tehnyt kiinteistöhuoltohommia noin kymmenen vuoden ajan avotyösuhteessa. Tämän lisäksi ole työskennellyt myös kaupassa ja remonttialalla avotyössä. Myös päivätoiminnassa on ehtinyt vierähtää tovi jos toinenkin”, luettelee Konsta Airaksinen, rapiat kolmekymppinen kuopiolaismies.
Viimeisin Airaksisen avotyösuhde loppui noin vuosi sitten, jonka jälkeen hän oli työttömänä tämän vuoden kesäkuuhun saakka.
”Ensin ajattelin, että ollaanpa sitten työttömänä, mutta jonkin ajan kuluttua alkoi tuntua siltä, että jotain on ryhdyttävä tekemään”, Airaksinen summaa.
Asiaa edesauttoi Kuopion vammaispalvelu, josta otettiin Airaksiseen yhteyttä.
”Sanoivat siellä, että nyt olisi Konsta sinulle hommia”, kuvailee Airaksinen.
Työkokeilun kautta työsuhteeseen
Kesäkuun alussa Airaksinen pääsi Kuopion Savilahden Prisman myymälässä sijaitsevaan Alkoon, aluksi työkokeiluun, jonka aikana katseltiin puolin ja toisin, kuinka työt lähtevät rullaamaan.
Kolmen kuukauden kuluttua, syyskuun alusta lähtien Airaksinen palkattiin virallisesti osaksi Alkon työtiimiä. Hän on Kuopion alueen ensimmäinen kehitysvammainen henkilö, joka on saanut palkkatyön Alkossa.
Työhön perehdytys oli tärkeä osa Konstan työpolun alkuaskeleita. Kun perusperiaatteet ja tehtävien sisällöt olivat selvät, työnohjaajan erityinen tuki ei enää ollut tarpeen.
Airaksisen päivittäinen työaika on viisi tuntia päivässä kolmena päivänä viikossa. Kaikki normaalit työtehtävät sujuvat Airaksiselta jo rutiinilla, mutta toisinaan myös työtiimin apu on paikallaan.
”Jos myymälään tulee jokin uusi tuote, sen sijoittelua on vähän aikaa mietittävä. Silloin suunnittelemme yhdessä työtiimin kanssa, mikä olisi sopivin paikka uusille tuotteille. Esimerkiksi konjakit ja viskit pitää osata laittaa omille hyllyilleen”, Airaksinen huomauttaa.
Työnsä ohessa Airaksinen on ehtinyt havainnoida asiakkaiden ostoskäyttäytymistä ja hänellä on selvä näkemys heidän makumieltymyksistään.
”Jokaisella on oma makunsa ja suosikkijuomansa. Jotkut juovat pelkkää olutta ja toiset pitävät enemmän viinistä tai terävistä.”
Alko korostaa työyhteisöjen monimuotoisuutta
Alkon palvelupäällikkö Anne Martikkala kertoo, että Alko on tukenut työyhteisöjen monimuotoisuutta jo pitkään.
”Alkossa työskentelee tällä hetkellä kymmenkunta kehitysvammaista henkilöä, joista suurin osa pääkaupunkiseudulla, mutta pikkuhiljaa olemme alkaneet rekrytoida erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä myös muualla Suomessa sijaitseviin myymälöihimme”, hän mainitsee.
Tätä ajatusta tukevat myös työelämätutkimukset, joiden mukaan erilaisista ihmisistä koostuvat työyhteisöt edistävät työyhteisön kykyä ymmärtää ja palvella laajemmin kaikenlaisista taustoista tulevia asiakkaita ja muita sidosryhmiä. Inklusiivinen työympäristö voi myös houkutella laajempaa joukkoa lahjakkaita työnhakijoita, sekä parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä ja sitoutumista työpaikkaansa.
Samasta syystä Martikkala antaa kiitosta myös Airaksiselle.
”Kokemukset ovat olleet hyviä ja hän antaa hyvän työpanoksen tiimillemme. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin”.
Kirjoita kommentti