Yhdessä tekeminen kannattelee: korona muutti asiakkaiden ja henkilökunnan arkea
Koronarajoitukset laittoivat elämän täysin uusille urille Rinnekodin Hevosmies -asumisyksikössä vuosi sitten. Alkuaikojen hämmennys ja epätietoisuus on muuttunut uusien toimintatapojen omaksumisen jälkeen sujuvaksi arjeksi. Arki muuttui niin työntekijöillä kuin asiakkaillakin, osin jopa yllättävällä tavalla; sairauspoissaolot ovat vähentyneet normaaliaikoihin verrattuna.
Vuosi sitten voimaan tulleet koronarajoitukset muuttivat kehitysvammaisten ihmisten elämää merkittävästi sekä asumisyksiköissä että päivätoiminnoissa. Päivätoimintakeskukset sulkivat ovensa kevääksi ja asukkaat jäivät viettämään päiviään kotioloissa.
Muutokset koettiin rajusti myös asumispalveluja tarjoavassa Rinnekodin Hevosmiehen asumisyksikössä Helsingissä. Yksikössä asuu 13 kehitysvammaista asukasta ja työskentelee 11 henkilöä.
”Kun koronarajoitteet tulivat, asukkaat jäivät kotiin päivätoiminnasta yhtä palkkatyössä käyvää asukasta lukuun ottamatta. Jouduimme suunnittelemaan päivätoiminnot ja työvuorot uusiksi muun muassa siten, että aamuvuoroon tuli yksi työntekijä lisää. Lisäksi päivätoiminnoista henkilökuntaa siirtyi avuksemme. Lisäresurssi tarvittiin tekemään välityövuoroa, joka keskittyy toiminnan järjestämiseen asukkaille, kun talon ulkopuoliset harrastukset jäivät asukkailta pois”, sanoo palveluyksikön johtaja Eveliina Nyholm.
Erityisesti ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on tullut tärkeäksi toimintamuodoksi yksikössä. Sen lisäksi asukkaat ovat aivan omatoimisesti kehittäneet muitakin ajanviettotapoja.
”Yksikkömme sijaitsee kerrostalossa Helsingin Alppikylässä. Asukkaat löysivät itse talon sisäpihan, jonne he kerääntyivät kesällä istuskelemaan, seurustelemaan, juomaan kahvia ja pelaamaan mölkkyä. Talon muutkin asukkaat ilahtuivat, kun asukkaitamme tulivat viettämään aikaa yhteiselle pihalle”, Nyholm kertoo.
Yhdessä tekeminen kannattelee
Sekä henkilökunta että asukkaat olivat pandemian alussa hyvin huolestuneita, sillä kukaan ei osannut sanoa mihin uusi tilanne johtaa tulevaisuudessa. Myös toimintaohjeet ja suositukset päivittyivät useaan kertaan ja aiheuttivat epävarmuutta. Yksikön työntekijöiden sitoutuneisuus työhönsä, sekä vahva yhteishenki ovat kuitenkin vieneet koko yhteisöä eteenpäin myös vaikeassa tilanteessa.
”Talvella emme tienneet, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olemme purkaneet erilaisia pelkoja ja ahdistuksia puhumalla paljon yhdessä. Myös yhdessä tekeminen kannattelee. Olemme voineet luottaa toisiimme ja siihen, että jokainen tekee oman osuutensa ja huolehtii esimerkiksi käsien pesusta. Tiedämme, että selviämme tästä yhdessä”, Nyholm painottaa.
Puhtaus pitää kaikenlaiset pöpöt loitolla
Yksikössä huolehditaan hygieniasta erittäin tarkasti. Henkilökunta käyttää kirurgisen maskin lisäksi joko visiirejä tai suojalaseja ja asukkaat maskeja. Kaikki kosketuspinnat desinfioidaan useasti päivässä ja henkilökunnalla on kännyköissään jopa hälytykset, jotka muistuttavat desinfiointiajoista.
”Oma työnsä on ollut myös asukkaiden muistuttaminen käsienpesun tärkeydestä. Muistuttelu ja jopa asian tarkempi opettelu oli tärkeää, koska jotkut asukkaista pelkästään kastelivat sormensa vedessä ja luulivat, että se riittää”, mainitsee Nyholm.
Hyvän hygieniatason ansiosta yksikössä on ollut pandemian aikana normaaliaikoja vähemmän sairastumisia. Pintojen desinfiointi ja käsienpesu on pitänyt koronatartuntojen ohella myös tavalliset räkätaudit loitolla.
Kohti pizzajuhlia
Toisinaan raskaaksi käyvää korona-arkea elävässä yksikössä on myös mietitty, mitä sitten tehdään, kun pandemia vihdoin hellittää ja ihmiset voivat palata normaaliin elämään.
”Asukaskokouksessa eräs asukas heitti ilmoille ajatuksen pizzajuhlista, ja kaikki innostuivat heti. Päätimme, että kunhan tämä kaikki on ohi, tilaamme tai teemme itse pizzaa ja herkuttelemme perin pohjin. Nyt meillä on mitä odottaa!”, Nyholm paljastaa.
Rinnekoti (www.rinnekoti.fi)
Kehitysvamma-alan työntekijä! Kuinka korona-aika on vaikuttanut sinun työpaikallasi? Kerro kokemuksistasi!
Kirjoita kommentti