Kahden kulttuurin sylissä
Lahden Jokimaan totohallissa väreilee keskittynyt jännitys. Taustalla soi AC/DC:n Thunderstruck, pusakka-asuiset lippalakki- ja pipopäiset keski-ikäiset miehet tutkivat tiukkoina vihkosiaan. Kun uusi lähtö kuulutetaan, puolet porukasta siirtyy lasiovien ulkopuolelle.
Hevoset pinkovat 2100 metrin urakkansa ja yleisö palaa aaltona takaisin halliin kuponkien ja tulosruutujen ääreen. Tällä kertaa klassisesti suoriin housuihin ja pusakoihin pukeutuvia romaneja ei paikalla näy. Tai hetkinen… Totoluukulla viidenkympin voittoaan kuittaa juuri Dimitri Baltzar, 31. Mies sulautuu pipossaan ja maiharissaan luontevasti porukkaan, vaikka iältään hän edustaa raviyleisössä harvinaisempaa nuorta sukupolvea. Baltzar on isänsä puolelta romani. Modernina romanina hän pukeutuu valtaväestön tapaan trendikkäästi farkkuihin ja collegepaitoihin. Tapparan pelipaitoja ja muuta fanitavaraa mies hankkii totovoitoillaan.
Liikkuvaa elämää
Kehitysvamma ja ADHD tuovat haastetta aktiivisen ihmisen arkeen, mutta ne eivät estä täyttä elämää.
Baltzar työskentelee Lyhty ry:n musiikkipajalla ja käy Resonaarissa kuoroharjoituksissa kahdesti viikossa. Kuvauspäivän kuoroharjoituksiin Baltzar saapui hiukan myöhässä, sillä automaatti nielaisi pankkikortin ja uuden hankkiminen vei yllättävän paljon aikaa. Oman kodin Baltzar sai vuonna 2011, mutta liikkuvaisena ihmisenä häntä ei siellä juurikaan nähdä. Ravikilpailuja on pitkin Suomea ja elävää musiikkia on Helsingissä tarjolla joka lähtöön. Andrea Bocelli ja Saara Aalto, Anssi Kela, Lady Gaga, Rolling Stones, Maija Vilkkumaa, Metallica, Madonna… lista on loputon.
Äidin puolison Iiron ja sukulaistensa kanssa Baltzar on kiertänyt ahkerasti pääkaupungin klubeilla ja keikoilla, eli niin sanotusti radalla, mutta aikuistuttuaan hän on yhä useammin liikkeellä myös yksin tai avustajansa kanssa.
Perhe on paras
Romanien tapahtumissa ja tapaamisissa kaikki kasvattavat lapsia, olivat he kenen tahansa. Lapset ovat luonnollinen osa elämää, eivät taakka. Vammaisuuteen ei ”suhtauduta” vaan ”ihminen katsotaan aina alalleen”. Baltzar on viettänyt paljon aikaa isänsä kanssa ja mieltää itsensä romaniksi. Tavat on omaksuttu selkäytimeen luonnollisesti elämän myötä.
Pikkusisko Carmen ja isoveli Kasimir ovat Baltzarille erityisen läheisiä. Kasimirin nuorimman lapsen nimeksi ei tullut Baltzarin ehdottamaa Kaapoa, vaan lapsen vanhempien valitsema Otava. Tuore kummi ”teki ihmeet” ristiäisissä kun pysytteli kasteen ajan keittiössä huudahtelemassa ”väärä nimi!” Valkolaiset ehkä vähän hämmentyivät tilanteessa, mutta romanit eivät olleet moksiskaan. Yleensä he vain ohittavat tällaiset mielenilmaukset ja sillä tavoin ne parhaiten menevät ohi.
Omasta aikuisesta lapsesta ei sovi esittää epäileviä kommentteja sukulaisille eikä muillekaan. Kun Baltzarin Kirsi-äiti soitti huolestuneena Mikkelin sukulaisille ja yritti kautta rantain kertoa ensi kertaa kauas kotoa suuntaavan ravivieraan erityisyydestä, serkun vaimo vetosi kohteliaasti kiireeseen ja lopetti puhelun nopeasti. Näin soittaja ei saanut mahdollisuutta nolata itseään. Vierailut ovat jatkuneet siitä lähtien onnistuneina, ilman turhia puheita.
Poliittinen toimija
Raja-aidat murtuvat kun kehitysvammaiset ihmiset itse niitä rikkovat. Kuntavaaliehdokkaiden joukossa oli tänä keväänä useita kehitysvammaisia ehdokkaita. Ensimmäistä kertaa mukana oli myös Dimitri Baltzar.
Baltzar liputti vammaisten oikeuksien puolesta ja kampanjoi ahkerasti avustajansa kanssa SDP:n puhetilaisuuksissa ja vaalisivullaan Facebookissa. Ravikilpailuissa hän jakoi ruusuja naispuolisille Vermon työntekijöille ja yleisön edustajille. Äänimäärä 39 ei kuitenkaan valtuustopaikkaan vielä riittänyt.
Poliittinen osallistuminen Stadin demareissa ja Me Itse ry:ssä kuitenkin jatkuu. Me Itse -yhdistyksen vuosikokouksiin Tampereella Baltzar on osallistunut jo seitsemänä perättäisenä vuotena.
Totohalleissa ja vaalivalvojaisissa seurataan siis tulosruutuja jatkossakin.
Upea Dimitri
Älykäs, tunneälykäs, lahjakas joka saa sukumme elämään ja nauramaan…Lahjakas ja persoona❤️✨️..
Yt.Desiree Baltzar