Tekijänsä näköinen työ

Ronja Oja työskentelee Kehitysvammaliitossa sovellussuunnittelijana Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeessa. Kolmevuotisen projektin tehtävänä on kehittää uudenlainen saavutettava somepalvelu, jossa on helppo kohdata uusia ihmisiä ja löytää uusia ystäviä.

Ronja Oja (oik.) kertoi Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeesta tammikuun puolessa välissä Ylessä pidetyssä Kohdataan-hackathonissa.
Ronja Oja (oik.) kertoi Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeesta tammikuun puolessa välissä Ylessä pidetyssä Kohdataan-hackathonissa.

Joka viides suomalainen tuntee jossain vaiheessa elämäänsä yksinäisyyttä, ja joka kymmenes on jatkuvasti yksinäinen. Vielä useammin yksinäisyyttä kokevat erityistä tukea tarvitsevat ihmiset. Siksi on tärkeää luoda uusia mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja sosiaalisen kanssakäymiseen. Erään väylän tähän tarjoaa sosiaalinen media.

Nykyiset somepalvelut, kuten Facebook, Twitter tai Tinder eivät kuitenkaan välttämättä vastaa kaikkien käyttäjien tarpeita, joko sisältönsä tai vaikeakäyttöisyytensä vuoksi. Myös kiusaaminen tai riski omien tietojen vääriin käsiin joutumisesta somessa on yleistä.

Asiaan tarttui Kehitysvammaliitto sekä Suomen Mielenterveysseura, joiden yhteistyönä syntyi kolmevuotinen Somettamalla uutta kohtaamista -hanke. Rahoitus hankkeelle järjestyi STEAn yksinäisyyden vähentämiseen suunnatusta teemarahoituksesta.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää uudenlainen helppokäyttöinen mobiili somepalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat kohdata uusia ihmisiä ja löytää uusia ystäviä.

Mielenterveysseuran puolelta nähtiin tärkeänä, että sovelluksessa olisi mahdollisuus harjoitella sosiaalisia taitoja. Olennaista on, että sovellus suunnitellaan siten, että riski väärinymmärryksiin kommunikaatiossa olisi mahdollisimman pieni.

Syyskuun alusta lähtien hankkeen palveluksessa työskennellyt suunnittelija Ronja Oja on itse hyvä esimerkki aktiivisesta somen käyttäjästä. Hän löysi Twitteristä ilmoituksen avoimesta työpaikasta ja innostui heti.

”Ilmoitus oli niin houkutteleva, että siihen oli pakko tarttua heti. Tarjottu työpaikka oli aivan kuin minä!” kertoo Oja, joka opiskelee tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa.

60-prosenttisen työajan vuoksi aikaa myös opintoihin pitäisi riittää, mutta hanke on kuitenkin vienyt Ojan ajatukset niin vahvasti mukanaan, että opinnot on toistaiseksi laitettu telakalle.

”Ei tässä niin kiire ole. Ehtiihän sitä myöhemminkin valmistua”, tuumaa 25-vuotias Oja, jonka tehtävänä hankkeessa on uuden somepalvelun teknisestä toteutuksesta vastaaminen. Ojan lisäksi hankkeessa työskentelee kaksi muutakin suunnittelijaa sekä projektipäällikkö.

Kaikille sopiva sovellus

”Sovellus on suunnattu kaikenlaisille ihmisille, jotka kaipaavat uusia sosiaalisia suhteita. Tässä suhteessa se eroaa esimerkiksi Facebookista, joka perustuu siihen, että käyttäjien kontaktit ovat heille muista yhteyksistä ennestään tuttuja ihmisiä. Uusi sovellus sen sijaan auttaa käyttäjiä löytämään netistä uusia ihmiskontakteja, joiden syntymistä helpotetaan teknisesti monin tavoin. Sovelluksessa voidaan kommunikoida kirjoittamisen lisäksi myös videolla ja äänellä ja se toimii erilaisilla apuvälineillä”, Oja lupaa.

Toteutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota kehitys- ja puhevammaisiin ihmisiin sekä mielenterveyskuntoutujiin. Siksi palvelu tulee olemaan mahdollisimman helppokäyttöinen, vaikka sen käyttäjäkuntaa ei ole rajattu ainoastaan erityistä tukea tarvitseviin ihmisiin.

”Emme halua asettaa rajoituksia sille, millaiset ihmiset voivat kohdata toisiaan palvelussa”, Oja huomauttaa.

Hackathonista vauhtia ideointiin

Sovelluksen kehitystyön tukena on erilaisista käyttäjistä koottu kehittämisryhmä, joka ideoi ja testaa palvelua.

”Teemme koekäyttäjien avulla sellaisen sovelluksen, joka oikeasti kiinnostaa käyttäjiä ja siksi he ovat mukana myös suunnittelutyössä”, Oja toteaa.

Myös sovelluksen ideointiin kaivattiin apuvoimia. Siksi hanke järjesti tammikuun puolivälissä Helsingissä Kohdataan-hackathonin, joka oli lähtölaukaus varsinaiselle kehittämistyölle.

Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeen tiimi.
Somettamalla uutta kohtaamista -hankkeen tiimi.

Tapahtumassa haastettiin eri alojen osaajia tuomaan hankkeen käytettäväksi omia ideoitaan siitä, millainen tulevaisuuden saavutettava somepalvelu olisi parhaimmillaan.

Tapahtuman osanottajat jaettiin yhdeksään tiimiin, jotka kilpailivat keskenään parhaimmasta sovellusideasta. Voiton vei Team Eficode sovelluksellaan ”Markotti”, joka on virtuaalinen lemmikki. Se saa ihmiset toimimaan samalla tavalla kuin he toimivat todellisessa maailmassa nähdessään lemmikkikoiran.

”On helppo mennä juttelemaan ihmiselle, jolla on koira. Somessa Markotti toimii samalla tavalla virtuaalisena jäänsärkijänä, ja kynnys keskustelun aloittamiselle madaltuu”, Oja selvittää.

Sovelluksessa voisi paitsi tutkia muiden Markotteja, myös luoda oman Markotin. Yhteydenotot muiden Markottien kanssa palkittaisiin pisteillä, joilla voisi hankkia omalle Markotille lisää ominaisuuksia. Markotille voisi myös ostaa varusteita, ja tehdä siitä näin entistä mielenkiintoisemman. Palvelu on anonyymi, ja käyttäjät voivat nähdä vain toistensa Markotit, kunnes päättävät tutustua paremmin. Tekoälyllä varustettu Markotti on myös tunteva ja keskusteleva, joten jos sopivaa juttuseura ei sovelluksesta löydy, voi keskustella oman Markotin kanssa.

Markotin lisäksi tapahtumassa innovoitiin monia muitakin huimia ideoita, joiden pohjalta hankkeen työntekijät alkavat työstää uudenlaista saavutettavaa somepalvelua.

”Ehkä se ei aivan täysin syrjäytä Facebookia, mutta perästä tullaan!”, Oja lupaa.

Kohdataan (kohdataan.fi)

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Kaisa Kaatra | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).