Tablettikioskista iloa arkeen

Porin kaupungin perusturvan yhteistoiminta-alueella Ojantien toimintakeskuksessa on kokeiltu tablettitietokoneita kolmen kuukauden ajan osana aikuisten kehitysvammaisten päivä- ja viriketoimintaa. Yli 40 asiakkaan yksikkö haluaa aktiivisesti kehittää toimintaansa ja tarjota asiakkailleen uusia elämyksiä.

Anne Uusikorpi ja Mikko Viertola pitävät tärkeänä kehitysvammaisten näkymistä vahvemmin yhteis-kunnassa.
Anne Uusikorpi ja Mikko Viertola pitävät tärkeänä kehitysvammaisten näkymistä vahvemmin yhteis-kunnassa.

Huhtikuun alussa Ojantien toimintakeskukseen toimitettiin First Link Oy:n NetSpot-tablettikioski, joka sisältää kuusi iPadia. Tablettikioski on alun perin suunniteltu koulujen ja kirjastojen käyttöön.

Tablettikioskikokeilussa pyrittiin selvittämään, millä tavoin kehitysvammaiset pystyisivät hyödyntämään uutta teknologiaa päivätoiminnassa. Kaikilla ei ole ollut mahdollisuutta tablettien käyttöön kotona tai asuntolassa.

”Tablettikioskin testaus on ylittänyt sekä asiakkaiden että henkilökunnan odotukset. Asiakkaamme ovat olleet aivan innoissaan tablettien hyödyntämisestä. Tabletit ovat avanneet meille täysin uuden maailman, ja niiden käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Henkilökunta on ollut innokkaana testissä mukana ja uuden oppiminen on ollut meille kaikille mieluista”, kertoo vastaava ohjaaja Päivi Lehtisaari toimintakeskuksesta.

”Testauksen aluksi keskustelimme yhdessä henkilökunnan kanssa testaukseen liittyvistä tarpeista ja toiveista. Tabletteihin asennettiin paljon erilaisia oppimista tukevia sovelluksia, kuten pelejä ja piirtämisohjelmia. Lisäksi tabletteihin lisättiin pikakuvakkeita muun muassa uutis- ja luontoaiheisille sivustoille”, kertoo projektipäällikkö Kristel Nyman First Link Oy:stä.

”Katsoimme tableteilla Euroviisuihin osallistuneen Pertti Kurikan Nimipäivien haastatteluja sekä esiintymisiä ja keskustelimme kehitysvammaisten ihmisten asemasta yhteiskunnassa. He saisivat olla enemmän esillä”, toteaa Anne Uusikorpi.

Vieressä istuva Mikko Viertola kertoo olevansa myös musiikkimiehiä.

”Viimeksi kuuntelin Jari Sillanpään Satulinnaa. Tablettia en ole aiemmin käyttänyt. Kyllä tämä on hyvä laite. Olen myös seurannut uutisia. Tabletin käytön myötä tietää paremmin mitä kotiseudulla ja maailmalla tapahtuu.”

Ville-Veikko Lahtinen tekee Ojantien toimintakeskuksessa lähes päivittäin puutöitä, lähinnä sahaus- ja hiontahommia. Lahtisella on tabletin käyttökokemusta jo entuudestaan, sillä kotoakin löytyy oma tabletti.

”Olen pelannut esimerkiksi erilaisia pelejä. Paljon on tullut onnistumisia ja samalla olen voinut haastaa itseäni”, kehuu hän tyytyväisenä.

Antti Hiitola ja ohjaaja Sari Vuori-Viitala keskustelevat tilannekuvista. Iloinen parivaljakko naureske-lee eläinten äänille.
Antti Hiitola ja ohjaaja Sari Vuori-Viitala keskustelevat tilannekuvista. Iloinen parivaljakko naureske-lee eläinten äänille.

Antti Hiitola ja ohjaaja Sari Vuori-Viitala kertovat käyttäneensä muun muassa How Do Lite -sovellusta, jossa näkyy erilaisia tilannekuvia ääniefektein.

”Tilannekuvat ovat herättäneet ryhmässä paljon ajatuksia ja olemme keskustelleet yhdessä, mitä kuvissa tapahtuu”, kertoo Vuori-Viitala.

”Tuo kuva näyttää ihan Espanjassa otetulta. Siitä tulee aivan Espanjaan tehty matka mieleen, muistelee Hiihtola mielissään.

”Tabletin käyttö toimintakeskuksessa on opettanut minulle uusia tietoteknisiä taitoja. Tablettien lainaaminen kioskista ja niiden käyttäminen on ollut mukavaa”, kertoo Heikki Mansikka-aho.

Sanni-Kaisu Penttilä, Riina Trelin ja Nina Nurmi piirtävät tableteilla erityisesti satuhahmoja. Lemppareita ovat muun muassa Muumit, Nalle Puh ja Nasu sekä Hugo-peikko.
Sanni-Kaisu Penttilä, Riina Trelin ja Nina Nurmi piirtävät tableteilla erityisesti satuhahmoja. Lemppareita ovat muun muassa Muumit, Nalle Puh ja Nasu sekä Hugo-peikko.

Sanni-Kaisu Penttilä, Riina Trelin ja Nina Nurmi ovat lahjakkaita taiteilijoita.

”Tabletilla piirtäminen on ollut meidän mielestä mukavinta”, naiset tuumaavat yhdessä.

Penttilä kertoo, että he ovat käyttäneet tabletteja myös rentoutushetkien yhteydessä.

”Tableteista on kuunneltu eläinten ääniä, etenkin linnun laulua. Välillä rentoutushetket ovat olleet niin hyvin onnistuneita, että on vähän alkanut nukuttaa, Penttilä tuumaa hymyillen.

Ohjaaja Jussi Nuolivaara kertoo, että myös asiakkaat, joille kynän käyttö on hankalaa, ovat innostuneet tabletilla piirtämiseen sormen avulla. Matematiikkasovelluksessa on muun muassa yhdistelty kuvapareja ja tehty palapelejä. Tabletilla palapelejä on helppo tehdä myös henkilöille, joille hienomotorinen työ on hankalaa.

”Tablettien käyttö on muuttanut toimintaamme positiivisempaan suuntaan ja näin olemme paremmin ajan hermoilla yhteiskunnassa, jonka muutokset vaikuttavat myös kehitysvammaisten ihmisten elämään. Heillä on yhtälailla oikeus nykypäivän teknologiaan kuin muillekin”, painottaa Vuori-Viitala.

”Myös henkilökunnan on pitänyt opetella tablettien käyttöä, ja kolme kuukautta onkin ollut melko lyhyt aika, kun olemme yrittäneet ottaa kaikki irti tablettien hyödyistä. Suurin osa asiakkaistamme pystyy käyttämään tabletteja avustettuna. Vain muutamat ovat niin vaikeasti kehitysvammaisia, etteivät heidän motoriset taitonsa riitä tablettien käyttöön. Kuunteluoppilaina voivat kuitenkin olla kaikki”, kertoo Lehtisaari käyttökokemuksista.

Erityisesti asiakkaat, joilla ei ole luku- tai kirjoitustaitoa, ovat hyötyneet tabletin käytöstä.

”Selkeiden kuvaikonien avulla lukutaidotonkin pystyy valitsemaan haluamansa ohjelman. Hiirelliseen tietokoneeseen verrattuna tablettia on helpompi käyttää. Tabletti on kooltaan sopiva, siinä on selkeät ja ymmärrettävät kuvat. Käyttö vaatii asiakkaalta vain sormen kohdistuksen näyttöön saavuttaakseen haluamansa toiminnon”, jatkaa Vuori-Viitala tabletin hyödyistä.

Tablettikioskista uusia virikkeitä jatkossakin

Tabletteja säilytetään helppokäyttöisessä kioskissa, jossa jokaiselle tabletille on paikkansa. Tabletin voi lainata kioskista magneettijuovallisella First Linkin kortilla tai halutessa lainausominaisuus voidaan liittää esimerkiksi pankkikorttiin. Kioski opastaa kuvaruudulla lainauksessa ja näyttää valomerkillä, mikä tableteista on vapautettu käyttöä varten. Kioski luo ympärilleen 100 metrin langattoman verkon, jota tabletit hyödyntävät.

Tablettikioski opastaa käyttäjää tablettien lainaamisessa.
Tablettikioski opastaa käyttäjää tablettien lainaamisessa.

”Tablettikioskissa on kiinnitetty erityishuomiota tietoturvaan liittyviin seikkoihin. Tabletin palautuksen yhteydessä tabletti lukittuu automaattisesti paikalleen, ja kioski palauttaa tabletin alkuperäisasetuksille, puhdistaa ja lataa sen seuraavaa käyttäjää varten valmiiksi. Näin ollen tabletin käyttö on hyvin vaivatonta, ja käyttäjän ei tarvitse huolehtia tietoturvaan liittyvistä asioista”, selventää Nyman kioskin toimintaperiaatetta.

Testaus on tuonut asiakkaiden ilon ja onnistumisten kokemusten lisäksi tärkeää tietoa First Link Oy:lle.

”Yhteinen kokeilu toimintakeskuksen kanssa ylitti myös meidän odotuksemme. Yhteistyön myötä löysimme tablettikioskille täysin uudenlaisen kohderyhmän, jolle palvelumme helppokäyttöisyys on yksi tärkeimpiä asioita. Saimme asiakkailta ja henkilökunnalta paljon positiivista palautetta sekä muutamia kehitysajatuksiakin”, kiittää Nyman.

HYVÄKSI-hankkeesta helppokäyttöistä teknologiaa arjen tueksi

Tablettikioskin testaus on osa Prizztech Oy:n HYVÄKSI – Hyvinvointiteknologian innovaatioverkosto -hanketta. Sen tavoitteena on kehittää käyttäjien tarpeet ja toiveet huomioivaa, helppokäyttöistä ja miellyttävää hyvinvointiteknologiaa yhdessä käyttäjien kanssa. Hankkeen kohderyhmiä ovat muun muassa kehitysvammaiset, vammautuneet, ikäihmiset, muistisairaat sekä heidän omaisensa ja hoitotyön ammattilaiset.

”Maksuttomien testausten avulla testausympäristöt ja niiden henkilökunta saavat tietoa ja käyttökokemuksia teknologiaratkaisujen mahdollisuuksista, toimivuudesta ja soveltuvuudesta. Samalla hyvinvointiteknologiayritykset saavat käyttäjien palautetta ja hoitotyön ammattilaisten asiantuntemusta ja osaamista tuotekehityksensä tueksi. Ja mikä tärkeintä palvelujen kohderyhmät saavat itse vaikuttaa heille suunniteltaviin tuotteisiin, kertoo Prizztech Oy:n projektipäällikkö Niina Holappa.

Prizztech on tehnyt Porin perusturvan yhteistoiminta-alueen kanssa yhteistyösopimuksen, mikä mahdollistaa sen, että teknologiatestauksia voidaan toteuttaa yhdessä perusturvan hoitohenkilökunnan ja asiakkaiden kanssa. Hanketta rahoittavat Satakuntaliitto (EAKR), Porin seudun kunnat sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu, joka toimii myös hankkeen toisena osatoteuttajana.

Teksti: Niina Holappa | Kuva: Niina Holappa | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).