Yhdenvertainen digimaailma

Digitaalisuus ja sähköinen maailma ovat ulottumassa kaikkeen tekemiseemme. Voimme asioida lääkärissä netin kautta, seurata kävelylenkkiemme pituutta puhelimella tai ostaa matkan Kanarialle parilla klikkauksella. Miten helpolta se kuulostaakaan, mutta onko digimaailma kaikkien saavutettavissa? Aspa-säätiön syyskuussa käynnistynyt Digi haltuun! -hanke etsii vastauksia tähän ja moneen muuhun kysymykseen.

Digi haltuun! -hankkeen työntekijät Susanna Saarvo ja Helmi Kallio ja maskotti örkki toivovat, että digimaailma olisi kaikkien saavutettavissa!
Digi haltuun! -hankkeen työntekijät Susanna Saarvo ja Helmi Kallio ja maskotti örkki toivovat, että digimaailma olisi kaikkien saavutettavissa!

Reilun kolmivuotisen Digi haltuun! -hankkeen tavoitteena on vahvistaa vammaisten sekä mielenterveys- ja päihdetoipujien digitaitoja vertaistuen ja koulutuksen avulla. Taustatyö aloitettiin Aspa-säätiöllä jo vuonna 2016 Digitaalinen arki -selvityksellä. Selvityksessä tutkittiin asumispalveluita käyttävien vammaisten ja mielenterveystoipujien tietotekniikan ja digipalvelujen käyttöä ja sitä estäviä ja edistäviä tekijöitä. Lisäksi kartoitettiin toiveita itsenäistä asumista ja arkea tukevista tulevaisuuden digipalveluista.

Haastatteluissa kävi ilmi, että osallistujia kiinnosti eniten sähköinen asiointi kuten ajanvaraus netissä sekä yhteydenpito pikaviestipalveluilla ja videopuheluilla. Lisäksi uutisten ja lehtien lukeminen netissä sekä matkalippujen osto nousivat listan kärkeen digitaitojen hallitsemisessa.

Sähköinen asiointi koettiin hankalaksi ja siihen tarvittiin usein toisen henkilön apua. Osa nettisivuista ei ole saavutettavia, jolloin niiden lukeminen esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla on näkövammaiselle mahdotonta.

Suurin osa selvitykseen osallistuneista koki tarvitsevansa koulutusta, ohjausta ja tukea digivalmiuksien parantamiseen. Jokaisen oman kiinnostuksen avulla motivointi sekä oikeanlaisten apuvälineiden kartoittaminen helpottaisivat digiosaamisen vahvistamista. Apua laitteiden hankintaan ja ohjelmien käyttöön kaivattiin myös sähköisen asioinnin opettelun rinnalle. Digitaalisuus arjessa -selvityksessä kävi ilmi, että koulutusta ja tukea tarvitaan kipeästi. Kun digitaidot ovat riittävät, oma motivaatio opiskella lisää kasvaa.

Tuumasta toimeen!

Digi haltuun! -hankkeen toimintaidea on kouluttaa digikokemusoppaita toimimaan asumispalveluita käyttäville henkilöille vertaisena digikursseilla. Digikursseja järjestävät kansalaisopistot ja kirjastot. Tällä hetkellä opistot tarjoavat vain vähän erityisryhmien kursseja. Digi haltuun! -hanke haluaa mahdollistaa tavalliset digikurssit saavutettaviksi kaikille.

Digikokemusoppailla on jo entuudestaan hyvät digitaidot, mutta heille järjestetään vertaisena toimimiseen lyhyt valmennuskurssi. Opistojen ja kirjastojen tarjonnasta valitaan kiinnostava kurssi, jolle digikokemusopas ja 4-5 osallistujaa osallistuvat yhdessä. Kynnys osallistua kurssille madaltuu, kun mukaan lähtee kavereita ja vastassa on oma opas, joka ymmärtää ja osaa tukea.

Hanke kouluttaa digikokemusoppaita ympäri Suomea ja heidän tuekseen perustetaan myös oma oppaiden verkosto. Verkostossa voi vaihtaa ajatuksia oppaan työstä ja ideoida toimintaa. Oppaiden ja osallistujien omat ideat ja palaute ovat erittäin tärkeitä. Ensimmäiset digikokemusopas-koulutukset starttaavat pääkaupunkiseudulla helmikuussa ja siitä edetään seuraavaksi Tampereelle.

Kansalaisopistoista esimerkiksi Vantaan aikuisopisto, Tampereen työväenopisto sekä muutama Espoon ja Tampereen kirjastoista ovat lähteneet mukaan hankkeeseen. Samalla kartoitetaan jokaisen opiston apuvälinetarpeita sekä saavutettavuutta ilmoittautumiskäytännöistä lähtien. Tällä tavoin opistojen ja kirjastojen valmiudet kohdata erilaisia asiakkaita vahvistuvat.

Mitä sinä haluaisit oppia?

Digi haltuun! -hankkeessa on syksyllä kerätty Aspa-säätiön asukkaiden toiveita siitä, mitä digipalveluita he haluaisivat oppia käyttämään. Haaveissa siintää esimerkiksi tiedonhaku, elokuvien katseleminen, piirtäminen tietokoneella, ruokareseptien etsiminen, yhteydenpito ystäviin Facebookin avulla, valokuvien käsittely ja laskujen maksu verkossa.

Kansalaisopistojen ja kirjastojen kurssitarjonta on monipuolinen ja kaikkiin näihin toiveisiin voidaan vastata valitsemalla sopivat kurssit. Tällä hetkellä hankkeeseen valikoidut kurssit painottuvat alkeiskursseihin, joilla voi oppia esimerkiksi tietokoneen käytön alkeet, tabletin tai älypuhelimen haltuun ottoa sekä sosiaalisen median saloja. Hankkeessa jatkuvasti kerätyn palautteen avulla juuri oikeat kurssit tavoittavat niistä kiinnostuneet asukkaat.

Tule mukaan hankkeeseen!

Etsimme tällä hetkellä sekä digikokemusoppaita että asumispalveluita käyttäviä osallistujia kursseille. Ensimmäiset kurssikokeilut starttaavat jo tänä keväänä pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Oppaan työstä (josta maksetaan myös palkkaa!) kiinnostuneet voivat olla suoraan yhteydessä projektityöntekijöihin sähköpostilla tai puhelimitse.

Mukaan tulijoilla ei tarvitse olla ammattimaista osaamista digimaailmasta, vaan perustaitoja ja ennen kaikkea halu auttaa vertaisia. Oman kokemusasiantuntijuuden kautta ymmärrät digimaailman haasteita. Valmennamme sinut tehtävään.

Osallistujaksi erilaisille kursseille voit lähteä kevään mittaan digikokemusoppaan tuella. Osa kursseista on maksullisia, mutta kirjastot tarjoavat myös maksuttomia opastuksia. Mikäli olet kiinnostunut parantamaan digitaitojasi tai avaamaan täysin uuden oven digimaailmaan, voit ilmoittautua meille suoraan tai pyytää vaikka asumispalvelun ohjaajaa avuksi sähköpostin lähettämiseen. Mukaan osallistujiksi kursseille ovat tervetulleita kaikki asumispalveluita käyttävät!

Otetaan yhdessä digi haltuun!

Digi haltuun! (www.aspa.fi)

Teksti: Susanna Saarvo | Kuva: Susanna Saarvo | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).